Sosyal Medya Türleri Nedir?

23/03/2022 | E-posta Pazarlama, Sosyal Medya

Sosyal medya oldukça geniş bir alandır, gün geçtikçe genişlemeye ve gelişmeye devam etmektedir. Oldukça hızlı bir gelişim yaşayan sosyal medya platformları her yaşa ve her cinsiyete hitap etmeye başlamıştır. Sosyal medya uygulamaları adeta yeni bir pazarlama alanı olmuştur. Potansiyel müşterilere en hızlı ve en kısa yoldan ulaşmayı sağlamaktadır. 

Sosyal medya araçları; küçük veya büyük işletmelerin pazar alanını genişletmesine, hedef kitlelerini belirlemesine ve kar artırmasına olanak tanır. Bütün sosyal medya uygulamaları aynı türde içeriklere yer vermemektedir. Hepsinin birbirinden farklı teması ve içerikleri bulunmaktadır. Bu türler şu şekilde sıralanabilir; 

  • Sosyal network ağları,
  • Bloglar,
  • Mikro bloglar,
  • Kullanıcılar tarafından üretilen içerik siteleri,
  • Görsel yada video içerikli paylaşım siteleri,
  • Profesyonel siteler,
  • Lokasyon paylaşım siteleri,
  • Sosyal yoruma dayalı siteler,
  • Sosyal imleme siteleri.

Sosyal network siteleri, günümüzde herkesin zaman geçirmeyi sevdiği yerlerdir. Her alanda içeriklere ulaşmanızı sağlayan bu sitelere örnek olarak; Facebook, Instagram, Whatsapp verilebilir. Bu siteleri kullanan kişiler eş zamanlı olarak kullanıcılarla iletişim kurabilmektedirler. 

Bloglar ise daha çok aynı hobiye, aynı fikre veya aynı bakış açısına sahip kişileri buluşturan sitelerdir. Blog yazan kişiler ise kendi hayatlarından ya da öğrendiklerinden oluşan içerikler hazırlamaktadır. Teknolojiden modaya, spordan yemeğe kadar neredeyse her alanda blog yazıları bulunabilmektedir.

Mikro bloglar ise normal bloglardan daha kısadır. İçerik olarak daha kısa ve net cümlelere yer vermektedir. Mikro bloglarda kelime sayısı, kullanılacak olan görselin boyutu ve süresi kısıtlıdır. Mikro bloglara örnek olarak Twitter ve Tumblr verilebilir. En yaygın olarak kullanılan siteler de bu ikisidir. 

Kullanıcılar tarafından içerik üretilen siteler de oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Çeşitli başlıklar altında yorum yapmanın temel alındığı bu sitelerde bilgi paylaşımı da yapılmaktadır. Bu siteler; Wikipedia ve Ekşi Sözlük olarak sıralanabilir. Kullanıcıların herhangi bir konunun olduğu başlık altına içerik oluşturması ile bu siteler büyümektedir.

Görsel ve video paylaşım siteleri de en çok tercih edilen sosyal medya türleri arasında yer almaktadır. Bu siteler de özgün içerikler üretebilmek mümkündür. İçerik ürettikçe maddi bir kazanç elde etmek de mümkündür. Bu sitelerde istenilen konuda içerik bulunabilmektedir. YouTube bu sitelerin başında gelmektedir. İzlesene.com, Vine gibi siteler de video ve görsel paylaşım yapılan sosyal medya türlerindendir.

Profesyonel network sitelerinin başında Linkedin gelmektedir. İşveren ve iş arayan kişileri buluşturan bu platform profesyonel hayata geçiş için büyük avantajlar sağlamaktadır.

Lokasyon paylaşma sitesi olarak bilinen siteler Foursquare ve Swarm’dır. Bu siteler sayesinde bulunduğunuz yeri paylaşabilirsiniz. Böylece aynı ortamda bulunduğunuz kişilerle iletişim kurmanız ve network edinmeniz oldukça kolaydır.

Sosyal yoruma dayalı sitelerde kullanıcılar  genellikle tecrübelerini paylaşmaktadır. Sunulan hizmetin kalitesinden memnun kalınıp kalınmadığını tecrübe edinen kullanıcılar bilgilendirici yorumlar yapabilmektedir. Bilgi alışverişi oldukça önemlidir. Sosyal yoruma dayalı sitelerden en çok kullanılanları arasında; Şikayetvar, Tripadvisor ve Otel Puan gelmektedir.

Sosyal imleme siteleri SEO analizini baz almaktadır. Kullanıcıların anahtar kelimelerine önem verilmektedir, bu siteler sayesinde bilinirlik artmaktadır. Aynı zamanda ücretsiz reklam yapmak, Google üzerinde ön plana çıkmak gibi avantajlar da bulunmaktadır. Bu sitelere örnek olarak; Pinterest, Delicious, Instagram verilebilir.

 

Sosyal Medya Neleri Kapsar?

 

Sosyal medya hemen hemen her alanı kapsamaktadır. İnsanların sosyal medyada arattığı her konu için herhangi bir içerik bulmaları mümkündür. Her sosyal medya sitesinin farklı kapsama alanları olsa da kullanıcılar daha çok ilgi alanı olan uygulamaları kullanmaktadır. Aradıkları içerikler de oldukça zengindir. Bu bağlamda sosyal medyanın kapsama alanının da oldukça geniş olduğunu söyleyebilmek mümkündür.

 

Sosyal Medya Marka Bilinirliğini Artırmada Ne Kadar Etkilidir?

 

Sosyal medya herhangi bir işletmenin marka bilinirliğini artırmasında son derece etkilidir. Son yıllarda sosyal medya pazarlaması gözde stratejiler arasında yer almaktadır. Her şeyin dijitalleştiği günümüz dünyasında markalar da en pratik yolu tercih etmek istemektedir. Bu aşamada şu unsurlara dikkat edilmelidir: 

  • Markalar, hedef kitle belirleyip bu kitleyi tanımayı amaç haline getirmelidir.
  • Oluşturulacak içeriklerin planlamasını ve zamanını doğru ayarlamak gerekmektedir.
  • İçerikler üzerinden etkileşim sayısının artırılması hedeflenmektedir. Marka ile kullanıcı arasında iletişim arttıkça markanın bilinirliği de artmaktadır. Kullanıcıların güvenini kazanmak ve ürün hakkında yapılan yorumların yanıtsız kalmaması da marka bilinirliğinin artması için önemli adımlardır.
  • Sosyal medya reklamlarından yararlanmak da marka bilinirliğinin artmasına yardımcı olmaktadır. Markaların sosyal medya hesapları üzerinden çeşitli reklamlar vermek, yarışmalar ve çekilişler düzenlemek yapılabilecekler arasındadır. Reklam kampanyaları için sosyal medyada oldukça güçlü olan influencerlar ile çalışılmalıdır. Bu sayede daha hızlı sonuç alınması ve bilinirliğin artırılması da kaçınılmaz olacaktır.

 

Sosyal Medya Ve Geleneksel Medya Farkları Neler?

 

Sosyal medya dijital ortamda sanal olarak kullanılarak, bilgisayar yada akıllı telefonlar aracılığıyla kullanıcılarla buluşmaktadır. Geleneksel medya ise televizyon, radyo gibi araçlarla insanlara ulaşım sağlamaktadır. Bu iki kavram arasında farklar mevcuttur. Bu farklar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Sosyal medyada hedef kitle belirlenerek içerikler ona göre planlanabilir. Fakat geleneksel medyada hedef kitle belirlemek imkansızdır. Bu yüzden istenilen sonuç tam olarak alınmayabilir.
  • Geleneksel medya ile daha geniş kitlelere hitap edildiği için sosyal medyaya göre daha pahalıdır.
  • İstenilen sonuca ulaşmak daha uzun zaman almaktadır. Ama sosyal medyada bu süre çok daha kısadır.
  • Geleneksel medyada içeriklerin yayınlanma zamanı bellidir. Sosyal medyada ise daha kalıcı ve zamansız içerikler üretilebilmektedir.
  • Geleneksel medyada markalar potansiyel müşterilere ulaşmaktadır. Sosyal medyada ise bu iletişim çift yönlüdür, müşteriler de markalara ulaşım sağlayabilmektedir.
  • Geleneksel medyada şiddet, alkol, cinsellik gibi ögeler sınırlıdır. Sosyal medyada ise bu kavramlar üzerinde bir sınırlama yoktur.

 

Sosyal Medya Nasıl Yönetilir?

 

Sosyal medya yönetimi çok fazla unsuru etkilemektedir. Sosyal medya yönetimini iyi yapan markalar karını artırmış ve istedikleri kitleye ulaşmıştır. Sosyal medya yönetimi markaların başarısını doğrudan şekillendirebilir. Sosyal medya yönetiminde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu hususlar şu şekildedir:

  • Markalar daha etkili ve özgün içeriklere önem vermelidir. Bu sayede oluşan ürüne veya sunulan hizmete göre algı yönetimi yapılmaktadır. Özellikle anahtar kelimeleri dikkatli seçmek ve aramalarda ön plana çıkmak için içerik üretmek oldukça önemlidir.
  • Müşterilerle sosyal medya aracılığıyla sürekli iletişimde olmak gerekmektedir. Kullanıcılardan dönüt almak, dönütleri analiz etmek ve beklentileri karşılamak da sosyal medya yönetimi aşamaları arasında en önemlilerden biridir.
  • Sosyal medya yönetiminde reklam yönetimi de şirketler için oldukça önemlidir. Düşük bütçelerle doğru reklamlar yaparak istenilen sonuçlardan çok daha fazlası elde edilebilir. Bu da sosyal medyayı doğru yönetmeye bağlıdır.
  • Kullanıcılarla ilgili bütün verileri çok iyi analiz etmek sosyal medya yönetimi açısından büyük öneme sahiptir. Bu analizlere yönelik doğru stratejiler oluşturulmalıdır.
  • Sosyal medya platformlarında paylaşım zamanlarını doğru belirlemek içerik hazırlamak kadar önemlidir. Etkileşim hızının en fazla olduğu saatlerin tercih edilmesi de sosyal medya yönetimi açısından dikkat edilmesi gereken maddelerdendir.
  • Paylaşım sırasında çeşitli hashtagler kullanmak mühimdir. Sosyal medya platformlarında keşfet kısmına düşmek ve daha fazla takipçi kazanmak için hashtagler kullanılır. 
  • Sosyal medya yönetimini genellikle bu alanda eğitim almış kişiler yapmaktadır. Markaların bu alanda ilerlemesi ve doğru adımlar atması için mutlaka uzman bir görüş alınmalıdır.

 

HEMEN BAŞLA

Tüm bloglarımızdan anında haberdar olmak için e-bültenimize kayıt olun!

Kaydınız alınmıştır, teşekkür ederiz.

Form gönderilirken hata oluştu lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.

Küçük veya orta ölçekli işletmenizi geliştirin, büyütün ve cironuzu katlayın.

Self-servis toplu e-posta gönderim platformu euromsg express ile, kolay ve hızlı bir şekilde, karınızı katlayacak e-posta pazarlama kampanyaları oluşturun.
Tükçe ve kullanıcı dostu paneli, %100 güvenli, KVKK uyumlu ve IYS’ye entegre yapısı ile sözleşme ve taahhüt süreçleri olmadan hemen e-posta kampanyalarınızı oluşturmaya başlayın!

Okumaya devam edin…

E-Posta Pazarlama Otomasyonu

E-Posta Pazarlama Otomasyonu

E-posta pazarlama, markaların hedef kitlesiyle etkili bir şekilde iletişim kurmasını sağlayan en güçlü dijital araçlardan biridir. Ancak bu süreci manuel olarak yönetmek, zaman alıcı ve verimsiz olabilir. İşte bu noktada devreye giren e-posta pazarlama otomasyonu,...

Lead Magnet Nedir, Nasıl Oluşturulur?

Lead Magnet Nedir, Nasıl Oluşturulur?

E-posta pazarlama, markaların hedef kitlesiyle etkili bir şekilde iletişim kurmasını sağlayan en güçlü araçlardan biridir. Ancak başarılı bir e-posta pazarlama stratejisi oluşturmanın ilk adımı, doğru kişilere ulaşmak ve onların dikkatini çekmektir. İşte bu noktada...

Tüm bloglarımızdan anında haberdar olmak için e-bültenimize kayıt olun!

Kaydınız alınmıştır, teşekkür ederiz.

Form gönderilirken hata oluştu lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.

Share This