Pazarlama İletişimi

14/12/2023 | E-posta Pazarlama

Pazarlamanın en önemli unsurlarından başında iletişim gelir. Bu alanda yapılan çalışmalarda başarı elde etmek için ise doğru bir pazarlama iletişimi tasarlaması yapmanız gerekmektedir. Kime nasıl hitap edeceğinizi veri analizleriyle çözümleyebilirsiniz. Bu sayede potansiyel müşterilerinizin isteklerini daha iyi anlayabilir, pazarlama iletişimini planlarken istekleri doğrultusunda hareket ederek, onlara uygun çalışmalar yapabilirsiniz. 

Pazarlama iletişimi, üretici ya da satıcıların çeşitli bileşenleri kullanarak potansiyel müşterilere ulaşmasını sağlamaktadır. Sürecin asıl hedefi, müşterilerin istek ve ihtiyaçlarını doğru şekilde bilip karşılamaktır. Pazarlama iletişimi amaçlarını gerçekleştirmek için, çeşitli kitle iletişim araçlarını kullanabilirsiniz. Bunlar arasında TV, radyo, internet web siteleri, sosyal medya kanalları, basılı- süreli yayınlar, billboardlar olabilir.

Dijitalleşen çağda hızınızı arttıracak ve hemen herkesin dikkatini çekecek bir diğer yöntem ise maildir. Müşteriye ya da alıcıya en doğru kanaldan ulaşmanız gerekmektedir. Pazarlamanın en geniş tanımı da zaten ürün ya da hizmetlerin doğru ve çeşitli stratejilerle satıcıdan alıcıya aktarılmasıdır. Buradan da anlaşılacağı üzere pazarlama demek, iletişimi stratejilerle kurmak demektir. Pazarlama iletişimi de bu noktada devreye girmektedir. Bir ürünü ya da hizmeti, kampanyaları, etkinlikleri ortaya çıktığı ve başladığı zamandan itibaren tüketiciye, hedef kitleye ulaşana kadar geçen sürede etkili olmasını sağlamaktadır. 

Pazarlama İletişimi Nedir?

Pazarlama iletişimi, belirlenen hedef kitleye göre tasarlanmış marka ve ürünleri satın alma iç güdüsünü harekete geçiren, bu içgüdüyü yaratma amacıyla farklı kanallarda yapılan pazarlama çalışmalarının hepsine verilen isimdir. Pazarlama çalışmalarını tümünü kapsamaktadır. 

Pazarlama iletişiminin de farklı çeşitleri vardır. Bütünleşik pazarlama iletişimi, pazarlamaya farklı bir açı kazandırır. Tüketicilerin müşteri olarak tanımlandığı ve tüm pazarlama planlarının merkezinde tüketicilerin yer aldığı bir yaklaşımdır. Tüketiciyi satın almaya teşvik eder. Davranışsal olarak harekete geçirmeyi hedefler. Aynı zamanda müşteri sadakati oluşturmayı amaçlar. 

Pazarlama iletişimi stratejileri ile, farklı kanallar üzerinde markanın tanıtımı yapılabilir. Bunun için ne tür pazarlama faaliyetlerinin yapılacağı belirlenebilir. Tüm bu süreç bir plan düzenlemesine oturtulabilir. Bu strateji oluşturulurken öncelikle markanızın pazarda nasıl konumlanacağını belirlemeniz gerekir. Marka konumlandırması, sizi pazarda tanıtacak bir etikettir. Kendi müşteri profilinizi belirlemelisiniz. Belirleyeceğiniz müşteri profiliyle kime nasıl ulaşacağınızın haritasını daha kolay çizersiniz. Hedef kitle belirlemeden pazarlama iletişimi yapmak zordur. Bu belirsizlik boşuna para kaybına neden olabilir. Şirket, pazarlama stratejisi için bir bütçe ayırmalıdır. Bununla beraber ulaşmak istediği kesime en doğru kanaldan nasıl ulaşabileceğini belirlemelidir. 

Pazarlama İletişimi Neden Önemlidir?

Pazarlama iletişimi yapmanız markanıza birçok fayda sağlayacaktır. Öncelikle markanıza dair pazarda bir imaj oluşturursunuz. Markanızı tanımlayıp konumlandırırsınız. Marka imajınızın olması da size olan güveni artıracaktır. Bu güvenle beraber kaliteli ve tanınmış bir marka olma yolunda ilk adımı atmış olursunuz. Marka bilirliğinizin artmasıyla tek ve bütünleşik bir pazarlama stratejisine ihtiyacınız olabilir. Böylece kime ulaşmak istiyorsanız, hedef kitlenizi daha hızlı tanıyabilirsiniz. Doğru hedef kitleye doğru hızda ulaşmanın size geri dönüşü kârlı olacaktır.

Pazarlama İletişimi Nasıl Yönetilir?

Dijital pazarlama stratejisi, internetteki reklam ve tanıtım çalışmalarınızı kapsar. Bunun için öncelikle hedef kitlenizi tanımalısınız. Hedef kitlenizi analiz etmeniz gerekir. Onların alışkanlıklarını, sevdiği ya da sevmediği şeyleri, haklarında gerekli bilgileri edinebilirsiniz. Böylece bu kitle için ilgi alanlarına yönelik ürünlerinizi pazarlayabilirsiniz. Ürünlerinize nasıl yaklaşacaklarını görebilmenizi sağlayan pazarlama iletişimi, dijital kanallar üzerinden daha hızlı sonuca yaklaştırmaktadır. Bir format belirleyerek, hedef kitlenizle bu format içerisinde iletişimde olabilirsiniz. 

Pazarlama iletişimi içerisinde yer alan etkiler hiyerarşisi modeli, potansiyel müşterileri bir ürün satın alana kadar 6 farklı süreçten geçirir. Elbette her tüketicinin geçtiği süreçler aynı olmayabilir. Bu modelde önemli olan, müşterinin o ürünü satın almasıdır. 6 adım ise farkındalık yaratma, kavrama ve bilgi verme, beğenilmesi, tercih edilmesi, ikna edilmesi ve satın alması gibi evrelerden oluşur. 

Etkiler hiyerarşisi modeli uygulanırken her müşterinin daima ilk adımda bir ürün satın alamayabileceği bilinmelidir. Tüketicilerle üçüncü ya da dördüncü adımda da karşılaşılabilir. Bu nedenle hedef kitlenizi her zaman bir adım ileriye götürmeyi amaçlamalısınız. 

Bir diğer pazarlama iletişimi modeli AIDA modelidir. Pazarlama iletişimi sağlayan asıl mesajın oluşturulmasında rol oynar. Müşteriyi harekete geçiren mesajlar, mal veya hizmetin satın alınmasında etkilidir. Bu model marka bilinirliği, ürüne ya da hizmete teşvik etmek, ürüne ilgi duyulmasını sağlayıp sahip olma arzusu yaratmak ve satın almaya eylemini yaratmak gibi evrelerden oluşur. Başarılır bir pazarlama ya da reklam kampanyası yürütmek istiyorsanız AIDA modelinden destek alabilirsiniz.

Pazarlama İletişimi Yöntemleri Nelerdir?

Geleneksel yöntemlere bağlı olan pazarlama iletişimi, sadece reklamlar aracılığıyla yapılmaktaydı. Değişen alışkanlıklar, dijitalleşme ve günümüz iletişim araçları nedeniyle bu yöntemler yetersiz kalmıştır. Daha güncel pazarlama unsurlarına olan ihtiyaç artış göstermiştir. Bu dönüşüme bağlı olarak günümüzde sıkça tercih edilen pazarlama iletişimi yöntemleri gelişmiştir. Bunlar arasında reklam (TV, dijital, sosyal medya, viral, internet vs.), satış geliştirme, halkla ilişkiler, ürün tasarımı, satış personelinin eğitimi, marka bilinirliği, satış sonrası destek, satış yapılan mekanların dizaynı, müşteri hizmetleri, pazarlama ile ilgili yürütülen araştırmalar yer alabilir.

Pazarlama İletişimi Kanalları Nelerdir?

Pazarlama iletişim yöntemleri pazarlama kanalları vasıtasıyla yapılır. Bu kanallar müşteriyle marka arasında bir köprü işlevi görür. Bu şekilde kurulan iletişim sayesinde salıcı, ürünü çok daha iyi bir şekilde tanımaktadır. Satın alma eylemini de tanıyarak gerçekleştirir. Gelişen teknolojiye bağlı olarak bu kanalların çoğu artık dijital alanda yer almaktadır. 

Bu yöntemler arasında içerik pazarlama, e-mail, sosyal medya, ücretli sosyal medya, arama motoru optimizasyonu (SEO), tıklama başına ödeme reklamcılığı, yerel reklamcılık, sponsorlu içerikler, web sitelerinde konuk bloglar ya da görüntülü reklamlar/ içerikler bulunabilir. 

 

HEMEN BAŞLA!

Tüm bloglarımızdan anında haberdar olmak için e-bültenimize kayıt olun!

Kaydınız alınmıştır, teşekkür ederiz.

Form gönderilirken hata oluştu lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.

Küçük veya orta ölçekli işletmenizi geliştirin, büyütün ve cironuzu katlayın.

Self-servis toplu e-posta gönderim platformu euromsg express ile, kolay ve hızlı bir şekilde, karınızı katlayacak e-posta pazarlama kampanyaları oluşturun.
Tükçe ve kullanıcı dostu paneli, %100 güvenli, KVKK uyumlu ve IYS’ye entegre yapısı ile sözleşme ve taahhüt süreçleri olmadan hemen e-posta kampanyalarınızı oluşturmaya başlayın!

Okumaya devam edin…

2025 Yılında E-Posta Pazarlama Stratejileri

2025 Yılında E-Posta Pazarlama Stratejileri

E-posta pazarlama, dijital pazarlama dünyasında en etkili araçlardan biri olmaya devam etmektedir. Ancak zaman geçtikçe, pazarlama stratejileri de evrilmektedir. 2025 yılı, e-posta pazarlamanın bir adım daha ileriye gitmesi için fırsatlar sunuyor. Bu yazıda, 2025’te...

Tüm bloglarımızdan anında haberdar olmak için e-bültenimize kayıt olun!

Kaydınız alınmıştır, teşekkür ederiz.

Form gönderilirken hata oluştu lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.

Share This