SEO’ya henüz yeni giriş yaptıysanız organik trafik, ücretli trafik ve direkt trafik gibi terimler kulağınıza biraz karışık veya yabancı gelebilir ancak bu durum her zaman böyle olmak zorunda değil. En basit tanımıyla organik trafik, arama motorunun organik sonuçlarından bir siteye edilen ziyareti tanımlar. Yani organik trafikte ücretli reklamlar üzerinden bir siteyi ziyaret etmezseniz. 

Bir kullanıcı; Google, Yahoo veya Bing gibi arama motorlarında belirli bir sorgulama yaptığında onlarca sonuçla karşılaşır. En üstte hem organik olarak hem de reklamlı bir şekilde sıralanmış sayfaları görmek mümkündür. Reklamlı sayfaların yanında çoğunlukla “Reklam” ibaresi bulunur. Bu da organik sonuçlar ile reklamlı sonuçları ayırt etmenin en basit ve bariz yoludur. 

Ücretli trafikte kimi zaman otomatik kaynaklardan tıklanma alırsınız. Bu organik bir insan trafiği yaratmadığından dolayı günün sonunda siteniz için dönüşüm oranı yakalayamazsınız. O nedenle web sitenizde organik SEO’yu sağlayarak otomatik arama robotlarından (crawler) veya otomatik ziyaretçilerden değil, gerçek ziyaretçilerden gerçek bir trafik kazanırsınız.

 

Organik Trafik Nedir?

 

Organik trafik, organik (reklamsız) arama sonuçları yoluyla sitenize gelmiş ziyaretçilerden bahsetmek için kullanılan bir terimdir. Bu trafik çeşidi, ücretli reklamlarla geliştirilmiş ziyaretlerin olduğu ücretli trafikten farklıdır. Organik trafikte kullanıcılar başka bir site aracılığıyla değil, doğrudan çeşitli arama motorları sayesinde sitenize giriş yapar. Kısaca organik trafik ücretsiz trafiktir ve birçok site sahibinin tecrübe etmek istediği bir trafik türüdür.

Sitenizde organik trafiği artırmanın en kolay yöntemi, blog sisteminizde düzenli olarak kaliteli ve yararlı içerikler yayınlamaktır. Bu, yeni ziyaretçiler çekebilmeniz için kullanılan stratejilerden yalnızca biridir. Asıl organik trafiği geliştirmeye odaklanan online pazarlama dalının adı, SEO yani arama motoru optimizasyonudur. 

Birçok müşteri, yapmak istediği satım alımı tamamlamadan önce ürünleri veya servisleri araştırmak ve karşılaştırmak için arama motorlarını kullanır. Web siteniz, sektörünüz ve ürünlerinizle ilgili bir dizi arama teriminde ne kadar iyi sıralama yakalarsa o kadar kaliteli bir trafikten yararlanma şansınız olur.

 

Organik Trafik Neden Önemlidir?

 

Diğer trafik türleriyle karşılaştırıldığında organik trafik, herhangi bir işletme için açık ara en değerli olanıdır. Bu nedenle dijital pazarlama stratejisinin her zaman çok önemli bir parçası olmuştur. Ücretli reklamlar ise yalnızca sınırlı bir süre için imkân sağlar ancak bu sınırlı sürede de sizden oldukça yüksek miktarda bir ücret talep eder. Tıpkı sosyal medya reklamlarında olduğu gibi ücretli reklamlarda da çekilen trafik hedefi baz almayabilir.

İşte organik trafik, bu ve bunun gibi çok sayıdaki probleme çözüm üretir. Uzun vadede ücretsizdir. Doğru bir şekilde planlanırsa çok daha iyi bir rakip gelene kadar sizi uzun yıllar boyunca zirvede tutar. En önemli nokta ise hedef kitlenin yaptığınız işe ve sunduğunuz hizmete ilgi duyan ziyaretçilerden oluşmasıdır.

Organik trafik, şüphesiz ki web sitenizin sahip olacağı en iyi trafik çeşididir. Ücretli trafikten çok daha önemli bir rol üstlendiği aşikârdır. 

Organik trafiğin öne çıkan yararlarını toparlamak gerekirse:

  • Yüksek oranlarda etkileşime sahip müşteriler getirir,
  • Markaya olan bağlılığı artırır,
  • Yüksek dönüşüm oranları sağlar,
  • Müşteride güven duygusunu yaratır,
  • Oldukça nitelikli potansiyel müşterilerle karşılaşmanıza olanak tanır.

 

Organik Trafik ve Diğer Trafik Kaynakları Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Uzun bir süre boyunca dijital pazarlama ile uğraşan kişiler, direkt ve organik trafiğin özelliklerini basitçe değerlendirdi. Birçoğuna göre direkt trafik, kullanıcının tarayıcısına şirketinizin URL adresini girerek yaptığı ziyaretlerden meydana geliyordu; organik trafik ise arama motorlarından gelen ziyaretleri içeriyordu. Böylesine bir açıklama, bu iki oluşumu tanımlamak için oldukça basit kalacaktır. Bu tutum, organik ve direkt kaynakları anlama veya elde etme konusunda çoğu dijital pazarlamacıyı yetersiz kılar.

Direkt trafik, herhangi bir yönlendirici site olmaksızın yapılan ziyaretlerdir. Bir ziyaretçi, bir web sitesinden bir başka web sitesine gitmek için belirli bir linki takip ediyorsa ilk ağ, referansı veren site olarak bilinir. Bunlar; arama motorları, sosyal medya, bloglar veya diğer web sitelerine bağlantıları olan siteler olabilir. Bunların aksine direkt trafik, yönlendiren bir URL olmadan ortaya çıkan ziyaretleri belirtir.

Organik ve direkt trafiğin de ötesinde kullanılan tüm trafik kaynaklarınızın arasındaki farkı ve trafiğin nasıl sınıflandırıldığını bilmeniz şarttır. Google Analytics gibi web analiz platformları, bir algoritmadan ve trafik kaynağını belirleyen URL parametreleri ile referans sayfaya bağlı akış diyagramından faydalanır. 

 

Trafik kaynakları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Direkt: Referansın veya kaynağın bilinmediği trafiktir.
  • E-posta: E-posta parametresi ile uygun bir şekilde işaretlenmiş e-posta pazarlamasından gelen trafiktir.
  • Organik: Kazanılmış arama motoru sonuçlarından gelen, bir ücret ödemesi yapılmamış trafiktir.
  • Ücretli trafik: Google Reklamlar veya diğer ücretli arama platformları aracılığıyla arama sonuçlarında çıkan trafiktir.
  • Referans (referral): Bir arama motorundan ziyade site üzerinden kullanıcının sizi bulduğu trafiktir. 
  • Sosyal: Facebook, LinkedIn, Twitter veya Instagram gibi sosyal ağlardan gelen trafiktir.
  • Diğer: Eğer trafik, başka bir kaynağa uymuyorsa veya URL parametresi üzerinden “Diğer” olarak işaretliyse “diğer” trafik olarak adlandırılacaktır.

 

Organik Trafik Nasıl Sağlanır?

 

Günümüzde birçok şirket için yüksek oranlarda bir organik trafik yakalamak zorlu ancak imkânsız olmayan bir süreçtir. Özellikle her geçen gün online sitelerini piyasaya süren firmaların artışını unutmamak gerekir. Bununla beraber hem rekabet hem de talep büyümeye devam ediyor. Bir pazarlamacı olarak en zorlu iş, sizin sağladığınız bir ürün veya servisin arayışında olan insanların rakipleriniz yerine sizi bulmasıdır.

Arama motoru sonuçlarında ilk sayfada çıkmak için yapmanız gerekenler:

  • İçeriklerinizi arama motorlarına göre değil, okurlarınıza göre optimize etmek,
  • Düzenli olarak nitelikli içerikler paylaşmak,
  • Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri içeriklerinizde doğru oranlarda kullanmak,
  • İç linklemeler vermek,
  • Sosyal medya tarafını güçlendirmek.

 

Organik Trafik Nasıl Artırılır? 

 

Kullanıcılar çoğunlukla organik bir biçimde sıralanmış sitelere daha çok güven duyduklarından organik trafik güvenirliliğinizin artmasını sağlar. Arama sonuçlarında yüksek alanlarda çıkmak, her site sahibi veya pazarlamacının hayalidir. Eğer ilk sayfada sıralanıyorsanız geniş bir organik trafik meydana getirmeniz oldukça olasıdır. 

Web sitenize nasıl organik trafik çekebileceğinizi anlatan etkili birkaç adım:

 

  • SEO optimizasyonu

SEO için iyi bir optimizasyona sahip siteler, arama motorlarında çok daha iyi sıralamalara sahiptir. Sıralamanızı etkileyecek yüzlerce optimizasyon tekniği vardır. Bunlardan en önemlileri: 

  • Anahtar kelime araması
  • Sayfa optimizasyonu
  • Backlinkler
  • Web sitenin açılma süresi
  • Mobil kullanım rahatlığı

 

  • Nitelikli İçerik

Kaliteli içerikler, sosyal medyada daha fazla paylaşım ve backlink getirir. Web’de çok daha hızlı yükselir ve genel trafiğin artmasına yardımcı olur.

Google, SEO’ya göre düzenlenmiş içerikleri çok sevse de bunların ziyaretçilere hitap etmesi gerekir. Bu nedenle niteliği önceliklendirdiğinizden emin olup ziyaretçilerinize yardımı dokunacak her şeyi yapmalısınız.

 

  • Yüksek hacimli anahtar kelimeler

Arama motoru sonuçlarında sıralamanızı geliştirmek, sitenize daha fazla trafiğin girmesini sağlayacaktır ancak bu yalnızca sıralamayla kısıtlanamaz. Örneğin 100 tane anahtar kelimeye yer verip hiç ziyaretçi çekemeyebilirsiniz.

En basit şekliyle bunun sebebi, seçilen anahtar kelimelerin hacminin son derece düşük olmasıdır. Böylelikle oluşturduğunuz içeriğe insanlar ilgi göstermez ve yazıda bahsedilen anahtar kelimeler sitenize trafik çekmez.

 

 

HEMEN BAŞLA
Share This