E-mail Güvenliği Nedir?

19/07/2022 | E-posta Pazarlama

E-mail, milyonlarca insanı ve organizasyonu mesaj gönderme yoluyla birbirine bağlayarak iletişim kurulmasını sağlar. Email güvenliği; email hesaplarını, içeriklerini ve iletişimlerini izinsiz erişim, kayıp ve tavize karşı korumak için kullanılan farklı prosedür ve tekniklerdir. Email neredeyse internetin buluşu kadar eskidir ve ilk zamanlarından beri saldırıların hedefi olmuştur. Çeşitli saldırıların amacı email aracılığıyla kötü amaçlı yazılım, spam ve dolandırıcılık yaymaktır ve sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Saldırganlar, hassas bilgiler, açık ekler ya da kurbanın cihazına kötü amaçlı yazılım indiren hyperlink gibi aldatıcı içerikli mesajlar yollayarak mesajı ilettikleri kişilerin dikkatini çekmeye çalışırlar. Eğer kurbanları gönderilen mesajlara tıklarsa saldırganlar kötücül yazılım yaymakta başarılı olurlar ve kurban email güvenliğini yitirmiş olur.

 

E-mail Ne Kadar Güvenlidir?

 

E-mail’in güvenli olmadığı birçok çeşitli nedenlerle belirtilmiştir. Bu sebeplerden birisi “Basit Mail Transferi Protokolü,” “İnternet Mesaj Erişim Protokolü” ve “Post Office Protokolü 3” gibi e mail protokollerinin asıl uygulamalarının “Güvenli Giriş Katmanı” (SSL) ve “Taşıma Katmanı Güvenliği” (TLS) gibi güvenli taşıma mekanizmalarının kullanımını zorunlu kılmamış olmalarıdır. Bu yüzden e mail sunucusuna ve e mail sunucusundan yapılan bağlantılar şifreli koruma üzerinden yapılmamış oluyor. Bunun diğer anlamı ise kesintiye uğrayan mesajın başka biri hatta birileri tarafından da okunma potansiyeline sahip olmasıdır. Email’in olabildiğince herkese açık ve erişebilir hâlde tasarlanmış olması, saldırganların email sisteminin güvenlik açığından faydalanarak istedikleri amaca ulaşmalarına neden oluyor.

Bu konuyu daha da karmaşıklaştıran durum ise genelde e mail iletilerinin e mail sunucularında şifreleme yöntemiyle korunmamış bir formatta depolanıyor olmasıdır. Şifrelenmemiş email sunucusuna erişim izni olan sistem yöneticilerinin herhangi bir email iletisini okumaya potansiyel olarak izni de vardır. Bu yüzden email kullanan bir kişinin hesabı ancak e mail iletilerinin depolandığı sunucunun güvenli olduğu kadar güvenli olabilir.

E-mail güvenlik sorununun kullanıcı tarafı, E-mail’in güvensizliğini gösteren başka bir alandır. Email kullanıcı hesaplarına erişim genel olarak sadece kullanıcı adı ve şifre ile güvenceye alınıyor ancak bu korunma yöntemi modern e-mail tehditlerine karşı önlem almada yetersiz kalıyor. Veri ihlallerinin geçtiğimiz her yıl daha da artmasıyla email kullanıcı bilgilerinin genel sitelere sızdırılmasında da artış yaşanıyor. Saldırganlar bazen sadece izinsizce paylaşılan genel verilerden kolaylıkla kullanıcının kimlik bilgilerine ulaşabiliyor. Bazen ise saldırganlar şifre tahmin etme yoluyla kaba kuvvet uygulayarak kişisel bilgileri bulmaya çalışıyor, ki bu da e mail hesabına kolayca kullanıcı adı ve şifreyle giriş yapabilmenin taşıdığı risklerden biridir. İletilen maillerin herkes tarafından görülebilir olması ve saldırılara karşı hassas olması en çok da organizasyonlar için bir sorun teşkil ediyor çünkü organizasyonlar iş yapmak için E mail’e dayanıyorlar. 

Organizasyonlar tarafından gönderilen mailler çoğunlukla gizli ve hassas bilgiler içerir ve bir saldırgan gizli olan bu bilgileri e-mail iletilerini istismar ederek çalabilir. Paylaşılan gizli bilgilerin içeriğini ele geçiren saldırgan yazılanları rahatlıkla okuyabilir. Bilgilerin üçüncü bir kişi tarafından okunmasını engellemek için organizasyonlar yıllardır saldırganların hassas ve gizli bilgilere erişimini zorlaştıran önlemlerini artırıyor.

 

Email Güvenliği Neden Önemlidir?

 

E-mail, yukarıda belirtildiği gibi çoğunlukla iş iletişimi için kullanılır ve genellikle bir kuruluşun BT operasyonlarının ve şirket içinde ve dışında iletişim kurma yeteneğinin temel bir unsurudur. E-mail üzerinden yapılan saldırılara karşı önlem almanın önemli olmasının sebeplerinden biri E-mail’in siber suçlular için kolay bir hedef olmasıdır. E-mail’in iş ve kişisel sebepler için kullanımının popüler olması email üzerinden yapılan saldırıları da artırıyor. Özellikle şirketler ve çalışanlar için tehlikeleri düşünüldüğünde email güvenliğinin önemi daha da şart haline geliyor. 

Çalışanların herhangi bir firmaya girer girmez aldıkları ilk şey resmi e-posta hesaplarıdır. Çalışanlar, şirket bilgilerine erişmek ve diğer çalışanlarla günlük olarak iletişim kurmak için ilgili e-posta kimliklerini kullanır. Şirkete gelen veya şirketten gelen her resmi iletişim, bir araç olarak e-postayı kullanır. Özellikle salgın döneminde yaygınlaşan uzaktan çalışma olanağı ile çalışanlar resmi email hesaplarını daha çok kullanır hale geldi. Bu tür iletişimler savunmasızdır ve çalışanlar siber suçlular tarafından saldırıya uğrama riski altındadır. Siber suçlular, güvenlik sistemindeki çatlaklardan yararlanmak için genellikle kimlik avı, yem, sosyal mühendislik ve diğer birçok saldırı türünü kullanır. Email güvenliğindeki en küçük bir açıklık bile saldırıların şirketin tüm iletişim ağına girmesine izin verebilir ve şirkete büyük hasarlar verebilir. 

Aynı zamanda email hizmet sağlayıcıları standart güvenlik önlemleri alsa da siber suçlular bu önlemlerin çoğunu kolayca atlatabilir. Genel olarak standart email savunmaları yalnızca kendileri tarafından zaten bilinen tehditleri durdurabilir. Bazı durumlarda, e-mail sistemi, kullanıcılarından alınan mesajların güvenli olup olmadığına karar vermelerini ve buna göre hareket etmelerini ister. Her ne kadar email güvenlik sistemi son yıllarda özellikle yapay zeka sayesinde geliştirilmiş olsa da bu durum aynı zamanda siber suçları da güçlendiriyor çünkü güvenlik duvarlarını aşmak için daha çok gelişmiş yöntemler kullanıyorlar. Örneğin AI fuzzing (AIF) ve Machine Learning Poisoning (MLP), bilgisayar korsanlarının siber saldırıları otomatikleştirmesini sağlar. Ayrıca, siber suçlular birçok bulut güvenlik açığından yararlanarak bir kuruluşun iş akışına, işine, imajına ve sektördeki güvenilirliğine zarar verebilir. Bu nedenlerden dolayı kuruluşlar ve bireyler email hesaplarını saldırılardan korumak için gelişmiş güvenlik önlemlerinden yararlanmalıdır.

 

E-mail Güvenliği Nasıl Sağlanır?

 

E-mail güvenliği; önemli dosyaları yedekleme, çalışanları eğitme, otomatik email şifreleme ve email ağ geçidi güvenliği yöntemleri ile etkili bir şekilde sağlanabilir. Bir fidye yazılımı (ransomware) saldırısında olası hasarı ve tahribatı en aza indirmek için  şirketler kritik dosyaları düzenli ve otomatik olarak yedeklemelidir. Şirketler karmaşık fidye yazılımı çeşitlerinin tetiklenene kadar herhangi bir hareketlilik olmaksızın haftalarca boşta kalabileceğini ve potansiyel olarak yedekleri ve tüm kritik dosyaları yok edebileceğinin farkında olmalıdır. Gelişmiş teknoloji ile tehdit aktörleri, kurtarmayı önlemek için yedeklemelere saldırdıkça daha da akıllı hale geliyor. Tehditlere rağmen yedekleme takviyesi, yedekleri izole etme ve sıklıkla yedekleme testi yaparak şirketler yedek maillerini kurtarabilir.

Çalışan eğitimi ve güvenlik bilinci eğitimi, etkili bir kurumsal e-mail güvenlik stratejisinin temel unsurlarıdır. Yöneticiler, BT ve kurumsal profesyoneller, kurumsal e-mail güvenliğinin önemini, hassas verilerin değerini ve başarılı bir kimlik avı saldırısı veya ihlalinin sonuçlarını bu sayede anlar.

Otomatik bir email şifreleme uygulaması, günümüzün modern kuruluşlarındaki en iyi uygulamalardan biridir çünkü email üzerinden iletilen malzemenin hassas olup olmadığını belirlemek için tüm giden email trafiğini analiz eder. İçerik hassassa hedeflenen alıcıya email ile gönderilmeden önce şifrelenerek siber saldırılardan korunmalıdır.

Şirketlerin yürürlüğe koyması gereken en iyi uygulamalardan biri güvenli bir email ağ geçidi uygulamaktır çünkü ağ geçidi gelen ve giden tüm e-mailleri tarar, işler ve tehditlere izin verilmediğinden emin olur.

 

Güvenli E-mail Gönderimi İçin Neler Yapılabilir?

 

Güvenli bir şekilde email göndermek için şifreleme yöntemi kullanılabilir. Şifreleme, hedeflenen alıcı dışında hiç kimse tarafından okunamayacak şekilde bilgilerin gizlenmesidir. Daha güvenli bir seçenek ise uçtan uca şifrelemedir. Uçtan uca şifreleme, bilgilerin sizin tarafınızdan şifrelenmesini ve yalnızca hedeflenen alıcı tarafından okunabilmesini sağlar. Hiçbir aracı, değiş tokuş ettiğiniz bilgileri okuyamaz ancak kusursuz değildir, bir uç noktanın güvenliği ihlal edilirse verileriniz güvende olmaz. Aynı zamanda sadece gönderilen dosyaları şifreleyerek içeriği korumak da mümkündür, böylece dosyalar şifre olmadan okunamaz, düzenlenemez veya silinemez.

 

HEMEN BAŞLA

Tüm bloglarımızdan anında haberdar olmak için e-bültenimize kayıt olun!

Kaydınız alınmıştır, teşekkür ederiz.

Form gönderilirken hata oluştu lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.

Küçük veya orta ölçekli işletmenizi geliştirin, büyütün ve cironuzu katlayın.

Self-servis toplu e-posta gönderim platformu euromsg express ile, kolay ve hızlı bir şekilde, karınızı katlayacak e-posta pazarlama kampanyaları oluşturun.
Tükçe ve kullanıcı dostu paneli, %100 güvenli, KVKK uyumlu ve IYS’ye entegre yapısı ile sözleşme ve taahhüt süreçleri olmadan hemen e-posta kampanyalarınızı oluşturmaya başlayın!

Okumaya devam edin…

2025 Yılında E-Posta Pazarlama Stratejileri

2025 Yılında E-Posta Pazarlama Stratejileri

E-posta pazarlama, dijital pazarlama dünyasında en etkili araçlardan biri olmaya devam etmektedir. Ancak zaman geçtikçe, pazarlama stratejileri de evrilmektedir. 2025 yılı, e-posta pazarlamanın bir adım daha ileriye gitmesi için fırsatlar sunuyor. Bu yazıda, 2025’te...

Tüm bloglarımızdan anında haberdar olmak için e-bültenimize kayıt olun!

Kaydınız alınmıştır, teşekkür ederiz.

Form gönderilirken hata oluştu lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.

Share This