[E-kitap] 15 Soruda İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nedir?

12/08/2020 | E-posta Pazarlama

1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giren 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun ve Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik ile hayatımıza giren İleti Yönetim Sistemi (İYS) nedir? Kimler hangi şartlarda sorumlu olacak? Bilmeniz gereken tüm detayları sizin için hazırladığımız e-kitabımızda bulabilirsiniz.

İYS E-kitabımızda Yer Alan Konu Başlıkları

  • İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nedir?
  • Hizmet Sağlayıcı ve İş Ortağı (Entegratör) Nedir?
  • Ticari Elektronik İleti Nedir? 
  • Hizmet sağlayıcı, gönderdiği her ileti için onay almak zorunda mıdır?
  • İleti Yönetim Sistemi (İYS), iş ortakları (entegratörler) ve aracı hizmet sağlayıcılar bilgilendirme ve ticari ileti ayrımını nasıl yapıyor?
  • Her hizmet sağlayıcı, iş ortakları (entegratörler) ile çalışmak zorunda mıdır?
  • İş ortağı (Entegratör) ile çalışan hizmet sağlayıcı neler yapmalıdır?
  • İş ortaklığı (entegratör) olarak sizi atamamız doğrultusunda bu işlem için herhangi bir ücret ödeyecek miyiz?
  • İleti Yönetim Sistemi (İYS)‘ne nasıl başvurabilirim?
  • İleti Yönetim Sistemi (İYS)’ne başvuru aşamasında hangi bilgi ve belgeler gereklidir?
  • Mevzuat gereği, tacirler veya esnaflardan önceden onay alınması zorunlu değil. Yine de bu alıcıları İleti Yönetim Sistemi (İYS)’ne bildirmeli miyim?
  • İYS son yükleme tarihine kadar yüklemiş olduğum geçmiş tarihli izinlerin ispat yükümlülüğü kimde olacak?
  • İYS Son Yükleme kadar elimdeki onayları sisteme yüklemezsem ne olur?
  • İleti Yönetim Sistemi’ne kayıt olmadan ticari elektronik ileti göndermeye devam edebilir miyim?
  • Türkiye’de yerleşik olmayan, ancak yurt içi müşterilerine ticari elektronik gönderimi yapan firmalar, İYS’ye kaydolmak zorunda mıdır?

  1. İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nedir?

İleti Yönetim Sistemi (İYS), 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giren 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun ve Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik çerçevesinde, Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş (TOBB) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince sunulan, hizmet sağlayıcıların; arama, SMS mesaj ve e-posta yoluyla ticari elektronik ileti göndermek için alıcılardan aldıkları onayları saklayıp yönetebilmesine, alıcıların ise onay ve ret hakkını kullanabilmesine, ticari elektronik ileti şikayetlerini iletebilmesine ve yönetebilmesine imkan tanıyan, güvenlik standartlarına sahip ulusal bir veri tabanı sistemidir.

Online ortamda gerçekleştireceğiniz; kampanya, duyuru ve tanıtım gibi bildirim hizmetlerine devam edebileniz için; 150 bin adet ve üstünde ileti onayı olan hizmet sağlayıcılar için 31 Aralık 2020 tarihine, 150 bin adet ve altında ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılar 31 Mayıs 2021 tarihine kadar İYS kayıt işleminizi tamamlamanız gerekmektedir. İYS’ye kayıt olan tüm hizmet sağlayıcı (İYS Kod) ve markalarına(BrandKod) ayrı ayrı tekil kod atanacaktır.

Detaylı bilgi için İYS’nin Nedir? sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

  1. Hizmet Sağlayıcı ve İş Ortağı (Entegratör) Nedir? 

Kanun çerçevesinde; arama, mesaj, e-posta vb. araçları kullanarak ticari iletişim sağlayan gerçek ve tüzel kişiler hizmet sağlayıcı olarak adlandırılmaktadır.

İYS İş Ortakları (entegratörler), İYS’den API lisansı kullanımı ve canlı ortama erişim hakkı elde ederek, kendi müşterilerinin İYS hizmetlerini kullanılmasına imkân veren firmalardır. Related Digital / Euromsg & Euromsg Express olarak, kullanıcılarımıza İYS iş ortaklığı (entegratörlük) hizmeti vereceğiz. 


  1. Ticari Elektronik İleti Nedir? 

Gerçek ve tüzel kişilerin ticari faaliyetleri doğrultusunda; mal ve hizmetlerini tanıtmak, pazarlamak ya da işletmesinin tanınırlığını arttırmak amacıyla, elektronik iletişim araçlarıyla yapılan her türlü ticari iletişim ticari elektronik ileti olarak adlandırılır.

  1. Hizmet sağlayıcı, gönderdiği her ileti için onay almak zorunda mıdır?

Hayır. Kanun gereğince devam eden abonelik, üyelik veya ortaklık durumu ile; tahsilat, borç hatırlatma, bilgi güncelleme, satın alma ve teslimat vb. durumlarına ilişkin (transactional gönderiler) bildirimleri içeren iletiler ile, hizmet sağlayıcıya ilgili mevzuatla getirilen bilgi verme yükümlülüğü durumlarında, önceden onay alma zorunluluğu aranmaz.

  1. İleti Yönetim Sistemi (İYS), iş ortakları (entegratörler) ve aracı hizmet sağlayıcılar bilgilendirme ve ticari ileti ayrımını nasıl yapıyor?

Bir elektronik iletinin ticari ileti mi yoksa bilgilendirme iletisi mi olduğunun ayrımını yapmak hizmet sağlayıcının sorumluluğundadır. Hizmet sağlayıcı, bu sorumluluk kapsamında ileti gönderim hizmeti aldığı ilgili aracı hizmet sağlayıcıya bildirir.

  1. Her hizmet sağlayıcı, iş ortakları (entegratörler) ile çalışmak zorunda mıdır?

İletişim adresi sayısı 250.000’den az olan hizmet sağlayıcılar, İYS ile olacak olan ileti hizmetlerinden ancak yetkilendirdikleri iş ortakları(entegratörler) üzerinden erişim sağlayabilirler. İletişim adresi sayısı 250.000’den az olan hizmet sağlayıcıları, izinli verilerini, kendileri direk İYS’ye aktaramamaktadır.

  1. İş ortağı (Entegratör) ile çalışan hizmet sağlayıcı neler yapmalıdır?

    7.1 Hizmet sağlayıcılar, İYS kayıtlarını kendileri yapmak zorundadır. Bu nedenle her hizmet sağlayıcı öncelikle İYS ye kayıt olmak zorundadır. Kayıt için tıklayınız.

    İYS yapılan kayıt başvurusu onaylanan hizmet sağlayıcıya, İYS tarafından verilen İYSKod ve varsa BrandKod’u bize iletmelidir. İYS kaydınızı tamamlayıp; firma adı,  sisteme üye olduğunuz mail adresi  İYSKod ve varsa BrandKodunuzu express[at]euromsg.com mail adresine iletiniz.

    7.2 İYS başvurusunu tamamlayan hizmet sağlayıcının bizi (Hedef Medya / Related Digital) iş ortağı (entegratör) olarak ataması gerekmektedir. Bu işlem, hizmet sağlayıcı tarafından yapılmalıdır.
    Bu atama ile hizmet sağlayıcı, iş ortağı (entegratör) olarak atadığı firmaya, kendi adına, İYS ile olan veri aktarımı ve verilerin güncel tutulması yetkisini verir. İş ortağı (entegratör) olarak atanmadığımız hizmet sağlayıcılar adına işlem yapma yetkimiz olmayacaktır.
    İş ortağı atama formu için lütfen express[at]euromsg.com mail adresine İş Ortağı atama formu talep ettiğinizi beyan eden bir e-posta gönderiniz.

    7.3 İş Ortağı atama formunun İYS gönderilmesi sonrasında, İYSKod ve BrandKodunuzu Euromsgexpress panel içerisinde yer alan Ayarlar menüsünün altındaki İYS Bilgileri ekranına giriniz. Bu ekranda yer alan İYSKod ve BrandKod alanına girmiş olduğunuz bilgiler sonrasında, iş ortağı olarak bizi atadığınızı beyan etmeniz yeterlidir.

    7.4 İYS sisteminin canlıya geçmesinden önceki ay içerisinde sizinle İYS Gereklilik Kılavuzu paylaşılacak olup, sizden İYS tarafından istenen bilgileri hangi yöntemlerle ve hangi bilgilerle listelerinize ekeyeceğinize dair bilgilendirme yapılacaktır.

    7.5 Bu işlemler sonrasında, İYS ile olan izinli veri aktarımı ve bu aktarılan verilerin güncel tutulması ile ilgili tüm işlemlerden, hizmet sağlayıcının iş ortağı (entegratör) olarak, biz (Hedef Medya / Related Digital) sorumlu olacağız.
  1. İş ortaklığı (entegratör) olarak sizi atamamız doğrultusunda bu işlem için herhangi bir ücret ödeyecek miyiz?

Euromsg Express olarak, kullanıcılarımıza vereceğimiz iş ortaklığı (entegratörük) hizmetinin paket fiyatlarına ek herhangi bir ücreti bulunmamaktadır. 

  1. İleti Yönetim Sistemi (İYS)‘ne nasıl başvurabilirim?

Sistemi kullanmak için, İleti Yönetim Sistemi başvuru formunu kullanarak, gerekli bilgi ve belgeleri iletmeniz gerekmektedir. Başvuru aşamasında girmiş olduğunuz bilgi ve belgeler, İYS tarafından kontrol edilip doğrulandıktan sonra hesabınız kullanıma açılır.
Detaylı bilgi için İYS’nin ”Başvuru Nasıl Yapılır?” sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

  1. İleti Yönetim Sistemi (İYS)’ne başvuru aşamasında hangi bilgi ve belgeler gereklidir?

İleti Yönetim Sistemi(İYS)’ne başvuru yapabilmeniz için, öncelikle firmanıza veya markanıza ait alan adı uzantılı mail adresine sahip olmanız gerekmektedir. İYS, ücretsiz mail olarak adlandırılan; gmail, hotmail, yahoo, yandex vb. mail adresleri ile kayıt kabul etmemektedir. 

• Hizmet sağlayıcının MERSİS numarası ve ticari elektronik ileti gönderimi yaptığı markaların tescil belgeleri (ve elektronik imzalı İleti Yönetim Sistemi Temel Hizmetler Kullanım Taahhütnamesi)
• İmza yetkilisinin; T.C. kimlik numarası, cep telefonu numarası, kurumsal e-posta adresi.
• Müştereken temsile yetki durumunda en az bir yetkilinin daha ilk yetkili tarafından imzalanmış dokümanı imzalaması gerekmektedir.
• Bu bilgi ve belgelerin yanı sıra, marka bazında sahip olduğunuz onaylı kayıtlı elektronik iletişim adresi sayılarınız talep edilir.

  1. Mevzuat gereği, tacirler veya esnaflardan önceden onay alınması zorunlu değil. Yine de bu alıcıları İleti Yönetim Sistemi (İYS)’ne bildirmeli miyim?

Evet, bildirmelisiniz. Tacir veya esnaflardan önceden onay alınması gerekmez ancak İYS üzerinde “Onayı bulunmayan alıcılara ticari elektronik ileti gönderilemez.” hükmü sebebiyle ticari elektronik ileti gönderiminden önce, tacir veya esnaf olan alıcıların elektronik iletişim adreslerinin, İYS’ye kaydedilmesi gerekmektedir.

  1. Son yükleme tarihine kadar yüklemiş olduğum geçmiş tarihli izinlerin ispat yükümlülüğü kimde olacak?

 İleti Yönetim Sistemi’ne yüklenen geçmiş tarihli tüm izinlerin ispat yükümlülüğü hizmet sağlayıcıdadır. 

  1. Son yükleme tarihine kadar elimdeki onayları sisteme yüklemezsem ne olur?

Yönetmelik gereğince 150 bin adet ve üstünde ileti onayı olan hizmet sağlayıcılar için 31 Aralık 2020 tarihine, 150 bin adet ve altında ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılar 31 Mayıs 2021 tarihine kadar İleti Yönetim Sistemi’ne aktarılmayan onaylar geçersiz olacaktır. 

  1. İleti Yönetim Sistemi’ne kayıt olmadan ticari elektronik ileti göndermeye devam edebilir miyim?

Hayır. Yönetmelik gereğince, ticari elektronik ileti göndermek isteyen hizmet sağlayıcıların, İleti Yönetim Sistemi’ne kayıt olması zorunludur.

  1. Türkiye’de yerleşik olmayan, ancak yurt içi müşterilerine ticari elektronik gönderimi yapan firmalar, İYS’ye kaydolmak zorunda mıdır?

İYS’den aldığımız beyana göre, T.C. Ticaret Bakanlığımıza sorduğumuz bu soruya ilişkin tarafımıza iletilen açıklama şu şekildedir:
“Türkiye’de yerleşik olsun ya da olmasın, ticari elektronik ileti göndermek isteyen gerçek ya da tüzel kişilerin, anılan mevzuat hükümlerine uygun davranması ve Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi’ne (İYS) kaydolması gerektiği değerlendirilmektedir.”
Bu itibarla, Türkiye’de yerleşik olmayan, ancak Türkiye’deki alıcılara ticari elektronik ileti gönderen firmaların, apostil tasdiki yapılmış faaliyet belgeleriyle, başvurudaki yetkililerin yetki belgelerini bilgi@iys.org.tr’ye göndermeleri gerekmektedir. Aynı belgeler daha sonra posta yoluyla da İleti Yönetim Sistemi A.Ş. Merkez adresine iletilmelidir.


Tüm bloglarımızdan anında haberdar olmak için e-bültenimize kayıt olun!

Kaydınız alınmıştır, teşekkür ederiz.

Form gönderilirken hata oluştu lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.

Küçük veya orta ölçekli işletmenizi geliştirin, büyütün ve cironuzu katlayın.

Self-servis toplu e-posta gönderim platformu euromsg express ile, kolay ve hızlı bir şekilde, karınızı katlayacak e-posta pazarlama kampanyaları oluşturun.
Tükçe ve kullanıcı dostu paneli, %100 güvenli, KVKK uyumlu ve IYS’ye entegre yapısı ile sözleşme ve taahhüt süreçleri olmadan hemen e-posta kampanyalarınızı oluşturmaya başlayın!

Okumaya devam edin…

IMAP Nedir ve Ne İşe Yarar?

IMAP Nedir ve Ne İşe Yarar?

IMAP (Internet Message Access Protocol), e-posta ile ilgili bir protokoldür ve kullanıcıların e-postalarını sunucudan yönetmelerine olanak tanır. Kullanıcılar, e-posta istemcileri aracılığıyla IMAP üzerinden e-postalarına erişebilir, bunları okuyabilir ve yönetebilir....

Tüm bloglarımızdan anında haberdar olmak için e-bültenimize kayıt olun!

Kaydınız alınmıştır, teşekkür ederiz.

Form gönderilirken hata oluştu lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.

Share This